D66: Politiek akkoord EU-Japan duidelijk signaal

Press Release
Marietje

D66-Europarlementariër Marietje Schaake verwelkomt het politiek akkoord dat vandaag is bereikt tussen de Europese Unie en Japan om een handelsverdrag te sluiten. De tekst is grotendeels af, op een paar punten moeten details nog worden uitgewerkt. Morgen zullen politiek leiders het akkoord bekrachtigen op een gezamenlijke top.

Schaake: “Een handelsverdrag met onze op een na grootste handelspartner in Azië biedt grote economische voordelen en is van cruciaal strategisch belang, zeker met Trumps protectionisme. De EU en Japan moeten gezamenlijk optrekken om de vrije wereldeconomie te verdedigen. Met een internationaal handelsakkoord kunnen we daar eerlijke spelregels voor neerleggen."

Strategisch belang

Eerder dit jaar torpedeerde Trump het handelsverdrag dat de VS had gesloten met een aantal Aziatische landen, inclusief Japan. Schaake: "Japan, als buurland van het onberekenbare China, is op zoek naar stabiele democratische bondgenoten om de economische samenwerking mee te versterken. Samen met Japan kan de EU tegenwicht bieden aan het protectionisme van Trump en het cynische mercantilisme van China. Met een handelsverdrag tussen onze twee economieën kunnen we de standaard zetten die anderen moeten volgen.”

Economische kansen

De EU en Japan zijn samen goed voor een derde van de wereldeconomie. Jaarlijks verkoopt de EU voor 76 miljard aan goederen en diensten aan Japan. Schaake: "Bureaucratische drempels en tarieven wegnemen maakt het goedkoper en gemakkelijker voor met name kleine Europese bedrijven om de Japanse markt op te gaan. De economische groei die dat oplevert kunnen we goed gebruiken. Dat betekent niet dat we standaarden gaan verlagen. Juist met Japan, waarmee we waarden delen, kunnen we gemakkelijk inzetten op hoge eisen voor voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden en duurzaamheid.”