This website is an archive of the work of Marietje Schaake in the European Parliament between 2009 and 2019. Marietje can be reached at marietje.schaake@ep.europa.eu

Reactie Schaake (D66) op Commissievoorstellen om Europese bedrijven in Iran te beschermen

Persbericht
Marietje

De Europese Commissie kondigde zojuist maatregelen aan om de nucleaire deal met Iran overeind te houden nadat de Amerikaanse president Trump die op het spel zette. D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij dat Europa wél verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat de productie van uranium in Iran gecontroleerd wordt. Europese bedrijven die zaken blijven doen met Iran moeten beschermd worden tegen Amerikaanse sancties.

Schaake: "Dit is een glashelder signaal vanuit Europa. De voorstellen van de Commissie zorgen ervoor dat Europese bedrijven zaken blijven doen in Iran zolang het land zich aan de afspraken houdt. Dat onderstreept niet alleen onze geloofwaardigheid, maar geeft ons ook de mogelijkheid om met het Iraanse regime in gesprek te blijven over onderwerpen die voor Europa belangrijk zijn."  

Niet kritiekloos

Schaake benadrukt dat de nucleaire afspraken met Iran geen vrijbrief mogen zijn voor een kritiekloze houding tegenover het Iraanse regime.

Schaake: "Het is goed dat Iran heeft toegezegd de productie van uranium te beperken. Op andere vlakken houdt het Iraanse regime zich echter helemaal niet aan de regels. Mensenrechten worden op grote schaal geschonden en in Syrië en Yemen speelt Iran een verwoestende politieke en militaire rol. Het is essentieel dat Europa dit soort gedrag keihard blijft veroordelen. We mogen geen gijzelaar worden van de nucleaire deal met Iran."